پوشش FRP

پوشش FRP که عمدتا به عنوان پوشش ضد خوردگی شناخته می شود، در واقع ماتریسی از مواد آلی و معدنی است که به عنوان کامپوزیت نیز شناخته می شود. یکی از مهمترین ویژگی پوشش FRP، که خلاصه شده عبارت Fiberglass Reinforced Plastics مقاومت در برابر طیف وسیعی از مواد خورنده اسیدی و قلیایی با غلظت های مختلف است. محمل های متداول در پوشش FRP عمدتاً محمل های پلیمری ترمرست، همچون رزین های پلی استر، وینیل استر و اپوکسی یا ترموپلاست ها همچون نایلون، پلی استایرن و پلی اتیلن می باشند.

در این محصول که با نام عمومی  Glassfiber Reinforced Plastics) یا GRP نیز شناخته می شود، الیاف شیشه یا فایبر گلاس با دانسیته شبکه ای مختلف (از Mat 200 تا Mat 500) ، از مهمترین الیافی است که در این پوشش مورد استفاده قرار میگیرد.

رزین وینیل استر پوشش FRP

رزین اپوکسی وینیل استر، به عنوان شناخته شده ترین و پرمصرف ترین رزین در صنایع شیمیایی، به طور وسیع در پوشش های FRP به عنوان لایۀ ضد اسید، مورد استفاده قرار میگیرد. مشخصۀ رزین اپوکسی وینیل استر، مقاومت عالی در برابر محیط خورنده اسیدی و بازی است. به همین منظور کاربرد فراوانی در لاینینگ انتقال فاضلاب، تصفیه خانه ها و صنایع شیمیایی مختلف دارد. در ادامه این مطلب توضیحات تفصیلی در باره پوشش FRP و سایر محصولات مرتبط با متریال فوق را مطالعه می کنید.

پوشش اف آر پی ( FRP) یا پوشش ضد خوردگی 

سیستم های پوششی FRP یکی از مهم ‌ترین محصولات مصرفی در حوزه صنایع مختلف است که به خاطر کیفیت و خاصیت انحصاری خود مزایای بسیاری برای صنایع دارد. پوشش اف آر پی یا Fiber Reinforced Polymer فایبر گلاس پوشش داده شده با پلیمر است که متشکل از متریال های خاصی مانند فیبر کربن، فیبر آرامید و فیبر شیشه است.
علت انحصاری بودن این محصول به این خاطر است که به صورت محصولی چند لایه تولید شده و انعطاف پذیری زیادی در برابر کش آمدن و خمیده شدن دارند. این در حالی است که خود محصول به گونه ای فرموله شده است که وزن بسیار سبکی دارد و می تواند به عنوان یک پوشش اختصاصی و موثر در حوزه صنایع حساسی مانند صنایع هوایی، صنعت ساختمان و ساخت و تولید تجهیزات ورزشی و تجهیز اماکن ورزشی مورد بهره برداری قرار گیرد.

همه این خاصیت های انحصاری باعث شده است که پوشش FRP در صنایعی یاده شده و سایر حوزه های صنعتی یک جایگزین مدرن و کارآمد برای متریال های مصرفی سنتی مانند فولاد، بتن و مانند آن به شمار آید. صفت ضد خوردگی برای این سیستم پوششی از آن رو به کار می رود که پوشش FRP مقاومت بالایی در برابر انواع خوردگی ها دارد.

قیمت پوشش FRP 

یکی از دشواری های استفاده از پوشش FRP این است که هزینه تمام شده این سیستم پوششی بالاست چرا که این پوشش هنوز هم هزینه بالایی را در فرایند تولید به خود اختصاص می دهد. شاید به این دلیل است که هنوز پوشش FRP به اندازه که انتظار می رود در مکان های صنعتی و محیط های کارگاهی و کارخانه های تولیدی گسترش زیادی پیدا نکرده است. با این حال مقایسه سود و زیان مربوط به عملکرد پوشش FRP و هزینه ای اجرای آن نشان می دهد که در یک نگاه کلی این پوشش کاملا از نظر اقتصادی در درازمدت توجیه پذیر است.

با این حال قیمت و هزینه خرید و اجرای FRP وابسته به عوامل و شرایط گوناگونی است که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم:‌

  • نوع FRP مورد استفاده یکی از عوامل موثر در قیمت FRP است. مثلا محصول یا متریال FRP ساخته شده از الیاف کربن نسبت به FRP تولید شده با الیاف شیشه تفاوت قابل ملاحظه ای دارد.
  • وسعت و ابعاد پروژه از دیگر عوامل موثر در هزینه تمام شده FRP است. در صورتی که پروژه بزرگی مانند یک پل عظیم را در دست اجرا دارید قطعا هزینه بیشتری در مقایسه با اجرای یک سازه کوچک مانند یک ستون پرداخت کنید. به عبارت دیگر میزان مصرف ماده FRP هم از نظر مصرف بیشتر محصول و هم از نظر دستمزد تیم اجرایی قیمت تمام شده را بالاتر خواهد برد.
    شرایط سازه نیز از دیگر عوامل موثر در قیمت FRP است. در صورتی که زمینه و سابقه سازه دارای شرایط ایده آل ‌ترین برای تداوم فعالیت باشد، مصرف کمتر و هزینه اجرای نازل تری را به کارفرما تحمیل خواهد کرد.
  • برآورد هزینه اف آر پی کار ساده ای نیست . بنابراین برای به دست آوردن دقیق ‌ترین تخمین ممکن از هزینه تمام شده اجرا و به کارگیری FRP در سازه یا پروژه خود بهتر است با یک تیم فنی و تخصصی در این زمینه مشورت کرده و اطلاعات دقیق تری به دست آورید.

از کجا FRP تهیه کنیم؟

به خاطر پیچیدگی های ذاتی این محصول، چه در زمینه خرید محصول مرغوب FRP و چه در زمینه اجرای بهینه و تخصصی آن، بهتر است با تیم های تخصصی و فنی که در این زمینه تجربه تولید و اجرای زیادی دارند در ارتباط بوده و از دانش آنها بهره مند شویم.

برند های موفق و تخصصی و تولید کنندگان با سابقه و حتی تامین کنندگان محصولات و کفپوش های FRP می توانند با توجه به تجربه و تخصص خود علاوه بر دستیابی به محصول با کیفیت، در زمینه کاهش احتمال اشتباهات محاسبه ای و اجرایی همکاران قابل اعتمادی باشند.

اما به طور کلی می تواند الگوهای عملیاتی و اجرای چندی را به عنوان پایه های ثابت در هنگام به کار گرفتن محصولات FRP از جمله پوشش های FRP مد نظر قرار داد. برخی از این استانداردهای عملیاتی به این شرح هستند:‌

کیفیت FRP: در انتخاب محصول و اجرای پروژه به عامل کیفیت توجه ویژه ای داشته باشیم. محصولات FRP مانند تمام محصولات صنعتی و مصرفی از نظر کیفی درجه بندی ها و گرید های مختلفی دارند. به این خاطر در هنگام یک پروژه بویژه پروژه های عظیم و حساس موضوع کیفیت یک فاکتور تعیین کننده در بهینه سازی فرایند های اجرایی است. بنابراین بهترین روش تحقیق و انتخاب یک شرکت و برند باسابقه و قابل اعتماد و مراجعه به متخصصین آن است.

قیمت FRP : نکته ای که در بالا اشاره شد، تقریبا مسئله قیمت هم عجین شده است. به این معنا که تولید کنندگان و مجریانی که دست بالایی در بازار این صنعت – محصول دارند، می توانند با تکیه بر توانایی های خود مناسب ‌ترین قیمت ها را به شما پیشنهاد کنند.

از سوی دیگر همیشه توجه به کیفیت و در نهایت دست یافتن به یک خروجی موفق، از نظر جلوگیری از هدر رفت هزینه و در معادله بهره وری- هزینه، یک موفقیت برای مجری و کارفرما باشد.

انواع محصولات FRP : تیم های تخصصی و شرکت های معتبر فعال در زمینه پوشش ها و محصولات FRP به شما خدمات مشاوره ای ارزشمندی ارائه خواهند کرد. با تکیه بر این خدمات مشاوره در زمینه FRP می توانید نسبت به انتخاب بهینه محصول FRP با توجه به ماهیت و خاصیت و نیازمندی های پروژه – سازه خود عملکرد بهینه ای داشته باشید. تیم های فنی هنگام عرضه مشاوره های راهبردی به مسائل متعددی مانند مشخصات فنی سازه – پروژه، مختصات فیزیکی و محاسباتی آن مانند ابعاد، طول، عرض، قطر، الزامات مقاومتی، وضعیت های کششی و مانند آن توجه کرده و پیشنهاد های دقیقی را ارائه خواهند کرد.

پشتیبانی فنی و خدمات بعد از اجرا و فروش: شرکت های معتبر معمولا دپارتمان های قدرتمندی برای حمایت های فنی و تکنیکی از مشتریان خود دارند. همینطور شرکت های حرفه ای در زمینه خدمات پس از فروش برای محصولات و پوشش های FRP سیاست گذاری های خوبی را در حوزه فعالیت خود اجرا می کنند. بنابراین می توان گفت همکاری با شرکت های معتبر در نهایت به نفع کارفرمایان، مهندسین و مجریان انواع پروژه های صنعتی و ساختمانی در زمینه اجرای پوشش های FRP و سایر خدمات مبتنی بر FRP است.

چرا پوشش FRP یک انتخاب ایده آل است؟

مقاومت حداکثری در برابر فشاری های منتهی به خمش و کشش در کنار سختی بالای این محصول و وزن بسیار سبک آن از جمله خاصیت های عمده و کلی پوشش FRP است که این مسئله به خاطر ماهیت رزین مصرف شده در ساخت این محصول است.

سازه ها و تجهیزاتی که در معرض انواع عوامل ایجاد خوردگی قرار دارند به طور کلی نیازمند استفاده از پوشش FRP هستند. ضمن این که محصول FRP در برابر سایر تنش های محیطی و سازه ای ماند حرارت و حتی آتش سوزی مقاومت بالایی دارد.

مقاومت مکانیکی بالا از دیگر خاصیت های متریال FRP است. این وضعیت باعث شده است که در موارد متعددی در ساخت قطعات مستحکم و با پیچیدگی ها و سختی های فنی بالا از این ماده به عنوان ماده اولیه ساخت استفاده شود. صنایع حساسی مانند هوا و فضا و کارخانه های ساخت انواع اتومبیل از نامزد های عمده در بازار مصرف FRP هستند.

مقاومت شیمیایی حداکثری FRP نیز آن را به عنوان یک ماده مطلوب در انواع صنایع مرتبط با این حوزه تبدیل کرده است. این بدان معناست که علاوه بر پوشش FRP ما شاهد حضور این ماده در حوزه های مختلف صنعت هستیم.

صنعت ساختمان سازی اعم از استراکچر سازه ها و طراحی فضاهای بیرونی و درونی انواع ساختمان ها از جمله موارد قابل ذکر برای کاربری های FRP به شمار می رود. فولاد و بتن به عنوان دو متریال سنتی و دیرین در صنعت ساختمان سازی در موارد متعددی جای خود را به FRP سپرده اند. برخلاف دشواری کار با فولاد و بتن FRP به عنوان یک متریال انعطاف پذیر و سبک وزن امکان تولید قطعات فنی با ساختار پیچیده و مقاومت بالا را بخصوص در سازه های فوق صنعتی و مدرن فراهم کرده است. پل ها و سازه های مدرن از جمله مکان هایی است که این روزها به شدت به استقبال متریال FRP آمده و از آن در اشکال مختلف استفاده می کنند. تجربیات صنعت ساختمان و راه سازی نشان داده است که FRP توانسته است سهم قابل ملاحظه ای در افزایش توان مقاومتی سازه ها در برابر فشارهای بیرونی و تنش های درونی مانند خوردگی به خود اختصاص دهد.

این محصول می تواند به اشکال مختلفی از نظر ظاهری و فیزیکی تولید شده و بسته به نیاز مصرف کننده بسیار نازک یا پهن و قطور ساخته شود. رویه اضافی که رزین پلیمری به محصولات افزوده می شود ظاهر و مقاومت محصولات را به شکل قابل ملاحظه ای افزایش می دهد.

این خاصیت های باعث می شود هنگام کار با FRP نسبت به متریال های قدیمی راحتی و سرعت بالایی را تجربه کنیم. قابلیت اجرا و نصب آسان و سریع در کنار قابلیت انعطاف بالا باعث شده از فرایند اجرای سازه ها به مراتب ساده تر و بهینه تر از گذشته باشد. به سخن دیگر روند فعالیت روی سازه ها اعم از ساخت، تعمیر، نگهداری و تثبیت سازه به شکل قابل ملاحظه ای ساده تر باشد.

خلاصه عملکرد FRP و نتیجه این بحث

اگر بخواهیم محصول پوشش FRP یا سایر محصولات FRP را از نظر شاخصه های کلی و ارزش افزوده ای که به صنعت کفپوش ها و صنایع تکمیلی کمک کننده به حوزه کلی صنعت به طور اجمالی معرفی کنیم مواردی از این دست قابل ذکر است:‌

  • خاصیت ضد خوردگی به عنوان اولین و مهم ‌ترین خصوصیت پوشش FRP و محصولات مرتبط با آن است.
  • پوشش FRP مقاومت زیادی در برابر حرارت و خاصیت رسانایی در برابر الکتریسیته دارد و به عنوان یک عایق مقاوم حرارتی و ضد الکتریسیته قابل اعتماد است.
  • مقاومت مکانیکی بالا در کنار وزن حجمی پایین خاصیت دیگر FRP است.
  • مقاومت و پایداری قابل رقابت با سایر متریال هایی مانند فولاد و بتن از دیگر ویژگی های FRP است.
  • انعطاف پذیری بالا و امکان تولید و اجرای اشکال مختلف و پیچیده هندسی و سازه ای.
  • مقاومت بالا در برابر تنش ها و فشارهای منجر به خمیدگی و کشیدنی و مقاومت در برابر تغییرات اقلیمی و محیطی.
  • اجرا و نصب آسان و سرعت دهی به اجرای سازه ها و پروژه های مهندسی.
  • امکان تعمیرات و بازسازی سریع تر و آسان تر در مقایسه با سایر متریال های مورد استفاده .
  • مقاومت بیشتر در برابر تنش های طبیعی مانند زلزله به خاطر انعطاف پذیری بالاتر

الزامات و ضروریات فنی و ویژگی های دیگر FRP

  • در صورتی که از FRP اعم از پوشش FRP یا سایر اشکال محصولی آن به صورت درست بهره برداری نشده و توسط تیم تخصصی اجرا نشود امکان ایجاد خرابی و شکستگی در محیط پوشش یا ساختار سازه ای وجود دارد.
  • کیفیت پایین محصول و نصب نادرست و غیر حرفه ای می تواند سریع از انتظار منجر به تخریب سازه یا محیط اجرا شده توسط FRP شود.
  • استفاده نادرست از FRP و عدول از استانداردهای توصیه شده، ممکن است باعث شکستگی و خرابی سازه شود. علاوه بر این، استفاده از FRP با کیفیت پایین و نصب نادرست می‌تواند به و تامین کنندگان معتبر و با تجربه در این زمینه استفاده کرده و نصب FRP با رعایت استانداردهای فنی انجام شود.
  • پوشش FRP معمولا در حوزه صنایع مختلفی مانند صنایع نظامی، هوا و فضا، کارخانه های پتروشیمی، تصفیه خانه های بزرگ، مخزن های نگهداری مواد شیمیایی و مانند آن بهترین گزینه است.
  • مواد اولیه FRP عمدتا به شکل انواع رزین هایی چون وینیل استر، پراکسید، الیاف شیشه و اضافات دیگر وجود دارد.
  • زمان بندی اجرای پوشش FRP (ضد خوردگی) به شرایط مختلفی مانند مقتضیات پروژه، توانایی تیم فنی، موقعیت مکانی پروژه و مانند آن بستگی دارد اما به طور کلی باید گفت که یک پروژه هزار متری پوشش FRP به طور معمول در طول یک هفته قابل انجام و اتمام است
  • مانند همه رنگ های صنعتی، سیستم های اپوکسی و محصولات مبتنی بر رزین، پوشش FRP و محصولات مرتبط نیز شامل استانداردی بین المللی و بومی است که از آن میان می توان به گواهینامه بین المللی SPSS13 DIN 28052 اشاره کرد که مرتبط با فرایند اجرای آن است.
  • مدت زمان انتظار برای شروع بهره برداری از پوشش FRP تقریبا دو روز است اما مانند همه سیستم های پوشش رزینی برای سختی کافی یابد چند روز بیشتر حتی تا یک هفته نسبت به بردن کفپوش زیر تنش های سنگین خودداری کرد.
  • بر خلاف سایر سیستم های اپوکسی و پلی اورتان که طیف گسترده ای از رنگ ها را ارائه می دهند، پوشش FRP به صورت محدود و تک رنگ ارائه شده است. چرا که هدف اصلی از این محصول خاصیت ضد خوردگی آن است.
  • عمر مفید پوشش FRP در صورت اجرای استاندارد و بهره برداری مناسب حداقل ده سال است.
  • علاوه بر مقاومت بالا در محیط اسیدی و قلیایی خواص مکانیکی و فیزیکی بالایی دارد.
  • تعمیر و نگهداری آسان است و به این خاطر احتمالا مقرون به صرفه است
  • طول عمر بالایی دارد و در زمینه نفوذپذیری و جذب آب مقاوم است.
  • در آتش سوزی ها قدرت مقاومتی بالایی دارد و منجر به توسعه آتش سوزی نمی شود.

فهرست عمومی کاربردهای پوشش FRP

  • مخازن نگهداری مواد خورنده صنعتی
  • مخازن فاضلاب و پساب های صنعتی
  • مقاوم سازی ستون ها و سازه های بتنی و فلزی
  • ساخت انواع پنل ها، قایق ها، برج های خنک کننده و تانک های ذخیره مواد شیمیایی
  • صنایع مختلفی از جمله صنعت نفت، پتروشیمی، دارو، غذا و …

شرکت رسپاد اراِه دهنده ی انواع پوشش های صنعتی و کفپوش های اپوکسی و پلی یورتان می باشد.جهت مطلالعه و بررسی پروژهای انجام  شده ی شرکت رسپاد اینجا کلیک کنید و جهت دریافت مشاوره ی رایگان با ما تماس بگیرید. برای اطلاعات بیشتر در زمینه هر نوع رنگ صنعتی و سایر اطلاعات فنی می توانید با شرکت رنگ های صنعتی ایران در تماس باشید.

پوشش FRP, پوشش ضد خورد, رزین اپوکسی وینیل استر, کفپوش صنعتی
نوشتهٔ پیشین
افزودنی بتن
نوشتهٔ بعدی
رنگ های مقاوم حرارتی

پست های مرتبط

Call Now Button